Jdi na obsah Jdi na menu

Křeček syrský zlatý

20. 11. 2010

 

Křeček syrský

Křeček syrský - základní údaje

velikost: 10- 14 cm

hmotnost: 85 - 180g

délka života: 2 - 3 roky

Původ křečka syrského

Křeček syrský původně pochází z Turecka a severozápadní Sýrie (proto syrský). Tam obývá pouště a polopouště se suchým a vlhkým klimatem. Křeček je především noční živočich. Přes den zůstává schovaný a teprve když se večer ochladí, vylézá za potravou. V přírodě mají křečci rezavé zbarvení s bílými odznaky. Šlechtěním ale vzniklo spoustu rozdílných barev. Nyní máme i křečky smetanové, bílé, šedé a černobílé (tzv. pandy). Díky šlechtění existuje dnes také dlouhosrstý křeček syrský.

Chování křečka syrského

Křeček syrský je převážně noční živočich. Přes den dost času prospí a aktivní je hlavně k večeru. O křečcích se říká, že jsou mistři útěku. Jsou velmi schopní lezci a skokani. Dají se snadno ochočit a jsou čistotní.


Krmení křečka syrského

Jídelníček křečků tvoří především zrní, oříšky, ovoce a zelenina. Ve zverimexu lze zakoupit směsi krmiva i s potřebnými vitamíny. Případně různé pochoutky pro hlodavce (ty má můj křeček hrozně rád!). Dále křečci také rádi okusují větvičky ovocných stromů. Samozřejmě se křečkům musí dávat také čerstvá voda.
 
Dalši informace o křečcích najdete v dalším mém příspěvku.

Křeček dlouhostrstýKřeček syr.krátkosrstý